2 eendenborsten
1 knolselderij
1 potje sinaasappel marmelade
1 flesje Grand marier of Cognac Marquis XO
1 pakje sinaasappelsap
druppeltje citroen
+/- 100gram boter
Je snijd de Borsten aan de vel zijde om de anderhalve cm kruislings in.
Je bakt de eendeborsten aan de vel zijde in een droge pan op een half hoog vuur. Het eende vet gaat daardoor smelten. Bak de vel mooi bruin en knapperig en draai daarna de borsten om in het gesmolten eendenvet en bak ze goudbruin. Let wel de eendenborsten mogen niet doorbakken worden. Je haalt de borsten uit de pan en wikkel ze in met zilver papier en laat ze nagaren voor 10 minuten. Giet het eendevet af en gooi in de pan (zonder deze schoongemaakt te hebben) een klontje boter en laat dit smelten en blus het af met sinaasappelsap, voeg daarna de sinaasappel marmelade toe met een scheut grand marnier of cognac. Laat dit goed inkoken
Pak een knolselderij en maak de buiten zijde schoon met een mes of dunschiller, snij de raap in 4 delen en snij dunne plakken. Gebruik een wok en gebruik olijfolie en warm deze op. Frituur de dunne plaken knolselderij in de olie tot de randjes net niet zwart beginnen te worden. Haal deze plakjes eruit met een schuimspaan en leg even op een stukje keukenrol zodat resten olijfolie erin kan trekken. Haal ondertussen de eendeborst uit de zilverpapier en snij er een vinger dikke plakjes van (liefst schuin) Als de eend van binnen nog aardig rood is leg deze in de pan met de saus en warm het 3 tot 4 min op. Is de eend mooi Rosé, leg ze in de pan met saus en warm deze op voor 1 á 2 minuten. Leg de gefrituurde knolselderij plakjes op de borden met de stukjes eend. En giet de saus eroverheen.
Als wijn keuze een medium dry witte wijn, of een fles rosé
smakeijk eten
Recept van William van den Broek
Laatste reacties