Categorieën

advertentie_cavalier_stevia

Statistieken

 • Total Stats
  • 6 Authors
  • 336 Posts
  • 310 Tags
  • 59 Comments
  • 39 Comment Posters
  • 7 Links
  • 17 Post Categories
  • 2 Link Categories

Column: Recepten

Sla makenKoken is één van mijn hobby’s.
Voor de dagelijkse pot draait ook mijn man zijn hand niet om, maar zodra er iets speciaals op tafel moet komen, of er moet geïmproviseerd worden uit een slecht voorziene koelkast of voorraadkast, dan komt vaak het beste in me naar boven.

Omdat ik koken leuk vind, heb ik ook veel kookboeken. Voor een deel omdat ik die zelf heb aangeschaft, voor een nog groter deel omdat ik het altijd leuk vind om een kookboek cadeau te krijgen. En als je eenmaal die naam hebt….. dan gaat het hard.
Als ik in mijn boekenkast het enorme aantal kookboeken zie, vraag ik me wel eens af hoe ik in dit leven al die lekkere recepten nog een keer te ga maken.
Eigenlijk weet ik het antwoord al: dat gaat niet lukken.

Om twee redenen.

De eerste reden is dat er daarvoor gewoon te weinig tijd is, en in mijn geval vooral ook: veel te veel kookboeken.

De tweede reden is dat ik een recept, als ik het al probeer te volgen, vrijwel nooit exact maak.
Er is altijd wel iets wat ik anders wil, of er is een ingrediënt niet voorhanden, of ik moet het recept aanpassen vanwege de nogal uiteenlopende diëten in ons gezin.

Waarom dan toch die hang naar kookboeken en recepten, naar voorschriften die je toch niet volgt?

Het antwoord is eenvoudig. Ieder recept dat je leest is een leuke reis door de keuken van iemand anders, je leert daar veel van. Het feit dat je een recept naar je hand kunt zetten komt juist door alle bagage van andere recepten die je in de loop van de tijd ‘geabsorbeerd’ hebt.

Zo.
Met deze smoes kan ik op deze receptensite nog even lekker doorlezen.
En voor mijn volgende verjaardag weet ik al wat er op de verlanglijst staat!

Column van Wiske

3 comments to Column: Recepten

 • Jeannet62

  Omdat ik het dr. Frank dieet aan het volgen ben zoek ik al weken op deze site naar low carb recepten. Wat een heerlijkheden staan er op. Al heel veel recepten geprobeerd en (bijna) allemaal even lekker! Vooral de recepten van Louise zijn fantastisch.
  Vanavond staat de gehaktpizza op het menu. Jammie.

 • stephan

  Zo is het dus met koken: niet inkopen om een leuk recept te maken uit een of ander boek, maar je eigen fantasie gebruiken en de produkten gebruiken die je op dat moment aanwezig zijn.

  Jij noemt het improviseren, ik freestylen: het komt op hetzelfde neer. Recepten zijn een richtlijn, maar volg je eigen smaak en durf te experimenteren.

  Ben nog een newbie voor wat betreft koken met minder koolhydraten, maar als ik dan over de markt loop( mag ook een supermarkt zijn o.i.d.), een dan een mooie groentekraam zie, dan schieten me alweer tientallen gerechten door het hoofd om iets lekkers te maken.

  Het is nu nog een beetje wennen, zeker met de hang naar de italiaanse keuken die ik heb. Pasta, pizza, polenta en risotto: lastig om die pijlers van de mediterrane keuken te omzeilen.

  Kom hier nog op terug als ik wat meer gevorderd ben, maar ik wens iedereen veel creativiteit in de keuken toe.

You must be logged in to post a comment.

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes